Ga naar de inhoud

Wereldstadgidsen

cropped-WSG-icon.png

WERELDSTADGIDSEN.COM

wereldstadgidsen.com

Lekker eten in Lissabon: tips van een local

De eet tips van onze WSG´er Stephanie


Wie aan Portugal denkt, vraagt zich misschien af wat nou typisch Portugese gerechten zijn. We kennen allemaal de Spaanse tapas en paella, Italiaanse pastas en Britse fish and chips maar de Portugese keuken… veel verder dan Portwijn en pastel de nata komen de meeste mensen niet. Maar die tellen we niet mee, want dat zijn geen gerechten. Graag neem ik je in dit artikel mee langs een aantal van mijn favoriete gerechten en restaurants waar je deze het beste kunt eten.

sardientje-in-lissabon

Sardientjes

Ofwel sardinhas op z’n Portugees. Deze kleine visjes horen bij de zomer, omdat dat het seizoen is dat ze vers gevangen worden. Van mei tot en met augustus. Hoe vetter de vis hoe lekkerder hij is. Het is voor onervaren viseters wel een gepriegel om alle graatjes eruit te vissen, maar dat hoort wat mij betreft bij de gezelligheid. Sardientjes worden meestal geserveerd met gekookte aardappeltjes en een salade waarin de gegrilde paprika in sliertjes niet mag ontbreken.

Restaurant tip: Ponto Final 

Tiborna’s

De tiborna zal menig Hollander aanspreken. Het betreft hier namelijk een geroosterde snee brood met rijk beleg. Dat kan iets zijn met vis of vlees en altijd wat groen erbij. De olijfolie maakt het af. En de olijfolie kan de tiborna maken of breken. De ene olijfolie is de andere namelijk niet. Waar ze heerlijke tiborna’s op het menu hebben staan is bij Lisboa Vadia, midden in het centrum van Lissabon. In de weekenden vind je daar ook vaak live muziek.

Restaurant tip: Lisboa Vadia 

Polvo a lagareiro

De polo a lageireiro is eigenlijk een afgeleide van de bacalhau a lagareiro. Ja, wat doen de Portugezen níet met bacalhau zou je je kunnen afvragen. Maar wat mij betreft is de versie met inktvis vele malen beter. Hij staat hoog in aanzien bij de Portugezen. Bij sommige families staat dit standaard op het zondag menu: polvo a lagareiro ofwel inktvis uit de oven. Het is het type gerecht waar je brood bij moet eten. Om de heerlijke olijfolie en knoflook op de bodem van de ovenschaal mee op te nemen.

Restaurant tip: Frade dos Mares 

Arroz de pato

Arroz is rijst. Pato is eend. Dit is een van mijn favoriete vleesgerechten uit de Portugese keuken. De eerste keer dat ik dit gerecht at kan ik me herinneren als de dag van gister. De sappigheid en zachtheid van het eendenvlees in combinatie met de droge rijst vol met smaak van het vlees, een unieke combinatie. Echter… ik zal je ook alvast waarschuwen. Ik heb dit gerecht ook eens ergens gegeten, waarbij de rijst bijna dreef in vettigheid, van het vlees en de olijfolie. Dat was niet helemaal een succes. Want de rijst moet juist droog zijn.

Restaurant tip: Sacramento do Chiado 

lissabon-lisboa

Ik zeg alvast veel plezier in Lissabon! Aan het lekkere eten hoeft het niet te liggen 🙂