Ga naar de inhoud

Wereldstadgidsen

cropped-WSG-icon.png

WERELDSTADGIDSEN.COM

wereldstadgidsen.com

10 redenen om Napels te bezoeken

De top 10 van onze WSG´er Iris de Brouwer

1. Het straatleven

Napels wordt niet voor niets een openluchttheater genoemd. In Napels liggen de bezienswaardigheden verstopt achter de grote poorten en deuren en zelfs onder de grond. Het straatleven in de smalle straatjes van de binnenstad zijn een bezienswaardigheid op zichzelf. Ga vooral ergens op een terras zitten en kijk om je heen. Geniet van de drukte, de mensen, de geuren en de geluiden.

het-straatleven-in-napels

2. Zee en strand

Napels heeft het geluk om een wereldstad aan zee te zijn. Gelukkig zijn er ook wat stranden om te ontspannen, zwemmen en zonnebaden tussen de culturele en culinaire activiteiten door. Veel Napolitanen maken ook gewoon gebruik van de rotsen langs de boulevard of huren een bootje voor een paar uur en gaan zelf de zee op. Ook de eilanden voor de kust zijn heerlijke strandbestemmingen waar je gerust een dagje stranddag van kunt maken. De boulevard langs de kust is ook perfect voor een wandeling of fietstocht. Iris schreef een leuk blog over de beste stranden in en rond Napels.

3. Klimaat

Napels heeft een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers, waardoor het een ideale bestemming is voor een vakantie op elk moment van het jaar, maar vooral de maanden april, mei, juni, september en oktober maken het grote verschil vergeleken met Nederland.

4. Culinair

De Napolitaanse keuken bestaat uit veel pasta en pizza gerechten. Daarnaast is het rijk en gevarieerd, met veel nadruk op verse ingrediënten en seizoensgebonden gerechten. De Napolitaan se pizza moet je natuurlijk geproefd hebben, maar ook de verse visgerechten, de gefrituurde hapjes en de lokale wijnen zoals de Lacryma Christi wijn van de hellingen van de Vesuvius.

napolitaanse-keuken

5. Historie

Napels heeft een rijke geschiedenis die zichtbaar teruggaat tot de Griekse tijd. Het historisch centrum van Napels volgt nog steeds het originele stratenplan van meer dan 2000 jaar geleden toen de Grieken Neapolis stichten. De vele overheersingen hebben hun stempel en verhalen achtergelaten in de straten van de stad. De 16e-eeuwse Spaanse wijk is bijvoorbeeld een echte hotspot tegenwoordig.

ondergronds-napels

6. Pompeii en de Vesuvius

Napels ligt vlakbij de vulkaan de Vesuvius en de opgraving van de door de Vesuvius bedolven Romeinse stad Pompeii. De Vesuvius en de opgraving van Pompeii zijn prima in een dag samen te bezoeken en eigenlijk een must tijdens je bezoek aan Napels. Lees hier hoe je vanuit Napels het best in Pompeii komt.

7. Kunst

Napels is een stad met vele verborgen schatten aan kunst. Van de Cristo Velato te vinden in het Museum Cappella Sansevero tot de schilderijen van Caravaggio. Van de Vlaamse kunstschilders van wie werken rijkelijk vertegenwoordigd zijn in het koninklijk paleis en het museum van Capodimonte tot de Romeinse fresco’s en mozaïeken die teruggevonden zijn tijdens het opgraven van de Romeinse steden Pompeii en Ercolano. Het archeologisch museum van Napels mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je bezoek aan de stad en voor of na een bezoek aan Pompeii.

8. Shoppen

In Napels kun je heerlijk shoppen. Het is beroemd geworden door de kundige kleermakers die vooral op maat gemaakte pakken maken. Maar ook handgemaakte leren tassen, handschoenen en stropdassen zijn er te vinden in vaak antieke boetiekjes. Napels heeft ook een rijke geschiedenis van schoenmakers en ontwerpers en nog steeds kun je van trendy tot zeer goedkope schoenen vinden in de stad. In de wijk Chiaia kom je alle dure grote merken tegen, maar ook trendy boetiekjes met originele en bijzondere items. De straat Via Toledo is de algemene winkelstraat en de hoger gelegen middenklasse wijk Vomero zit er een beetje tussenin. Lees hier meer over winkelen in Napels

galleria-umberto

9. Muziek

Napels is de stad met het oudste conservatorium van Europa, de San Pietro a Majella en zowel klassieke als volksmuziek zijn fundamenteel in het leven van de Napolitaan. Napolitaanse muziek is bekend over de hele wereld en je komt in Napels overal muziek tegen. Op straat, vanuit de huizen, de mensen die zingen, straatmuzikanten, maar er zijn ook genoeg concerten te bezoeken en vergeet natuurlijk niet het oudste operagebouw van Europa het San Carlo theater.

10. Voetbal

Voor voetballiefhebbers is een bezoek aan een voetbalwedstrijd van SSC Napoli in voetbalstadion Maradona een must. Naast een bezoek aan het pleintje in de wijk Quartieri Spagnoli dat helemaal is opgedragen aan Diego Armando Maradona. wil je ook naar een wedstrijd van Napels? klik hier voor meer informatie!