Kuala Lumpur

MikeBikes is ontstaan uit een initiatief van het ministerie van Toerisme, Kunst en Cultuur Malaysia. Mike Janssen werd door de minister gevraagd om een fietsproject op te zetten in de hoofdstad Kuala Lumpur. Samen met Maurice Janssen heeft hij de metropool gedurende verschillende jaren verkend en een concept gemaakt waarin een aantal kernwaarden verwerkt zijn. Deze corresponderen met uitgangspunten van het Tourism Masterplan Kuala Lumpur 2015 -2025. 


Nieuwe fietspaden

In februari 2018 heeft minister Kaag van Nederland en de burgemeester de – voor KL - nieuwe blauwe fietspaden geopend op onze fietsen. Deze revolutionaire verandering ligt in de lijn dat er steeds meer bewustwording komt voor deze milieubewuste en flexibele manier van transport. MikeBikes mag hieraan bijdragen op een manier waarbij de locals diverse profits ondervinden. We zijn er trots op dat het onze aanpak volledig ondersteund wordt door het ministerie van Toerisme, Kunst en Cultuur Malaysia en de Nederlandse Ambassade in Malaysia.


Lokale gidsen

MikeBikes werkt op dit moment samen met 16 lokale gidsen. Deze zijn opgeleid en zeer enthousiast om ‘hun’ Kuala Lumpur te tonen aan toeristen. Veiligheid, samenwerken met locals en gastvrijheid zijn basiselementen die steeds terugkeren in de organisatie en service. In samenwerking met Cycling KL zijn er routes gemaakt over fietsvriendelijke paden, door steegjes en straten langs cultuurrijke en prachtige gebouwen. In typisch authentieke Maleisische gebieden en door het modernere Kuala Lumpur. Immers, de stad staat bekend om de ‘city of diversity and contrasts’. De oranje Nederlandse omafietsen (in verschillende maten) aangepast aan de omgeving in de stad vallen erg in de smaak bij de toeristen. De banden zijn wat breder, een comfortabel zadel, roller brakes en 3 versnellingen. Op TripAdvisor zijn de mensen enthousiast over de routes, de gidsen én de fiets!


Wereldstadgids Mike

Na diverse reizen met de toenmalige minister van Toerisme in Maleisië, vroeg hij me of ik, als gepassioneerd fietser, een fietsbedrijf ter promotie van Maleisië in Kuala Lumpur wilde opzetten. Dit speelde zich rond 2015 af. Heel bijzonder want een buitenlands fietsavontuur is een van mijn grote dromen. Deze vraag van Chief (Minister van Toerisme)  is me altijd bijgebleven en na de verkoop van mijn ICT bedrijf, kreeg ik meer tijd. Ik dacht … dit is nog eens een te gekke uitdaging 😊.

Na een bezoek aan Maleisië waarbij we concreet afspraken hebben kunnen maken met de Nederlandse ambassade en het ministerie van Toerisme in Maleisië en waarbij ze hun 100% ondersteuning bevestigden, is ‘MikeBikes ‘geboren’. De hele voorbereiding heeft ongeveer 2 jaar in beslag genomen. Onze kernwaarden, veiligheid, kwaliteit, gastheerschap.

Maurice Janssen (links) en Mike Janssen
Maurice Janssen (links) en Mike Janssen

Tja, hoe nu verder … na diverse gesprekken met Maurice zijn we samen aan de slag gegaan. Dit resulteerde in het daadwerkelijk starten van MikeBikes met oranje geïmporteerde ‘omafietsen’ uit Nederland. Wauwww te gek. Op 9 februari 2018 heeft Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op de nieuwe aangelegde blauwe fietsenpaden op een fiets van MikeBikes ‘geopend’. De reis is daadwerkelijk begonnen. 

Wereldstadgids Maurice

Met het CIOS als achtergrond kon ik de verleiding van Mike’s voorstel niet weerstaan om de omgeving van Kuala Lumpur samen te verkennen en een fietsproject te starten. Na een aantal reizen naar KL en weloverwogen stappen gedurende een aantal jaren was het logisch om in de zomer van 2017 een beslissing te maken: ontslag nemen als manueeltherapeut en starten in 2018 in KL met MikeBikes of niet? De gedegen voorbereiding, de contacten die we hadden opgebouwd en het avontuur zorgden voor de doorslag: NATUURLIJK! Het is geweldig in Maleisië te vertoeven en de – vooral Nederlandse – gasten te verwelkomen om samen met de locals optimale service te bieden en ze een onvergetelijk moment te bezorgen!