Edinburgh

Edinburgh, Edina, Auld Reekie, het Athene van het Noorden. Zoveel namen, zoveel gezichten, voor een stad waarvan het oude centrum nog geen vierkante kilometer beslaat! Een stad van handel en heerschappij, van religie en wetenschap, van literatuur en architectuur. Waar ter wereld vind je zo veel geschiedenis op zo'n klein oppervlak?


Netherburghtours

Ontdek deze stad samen met mij, privé en in het Nederlands. Wil je de highlights zien, dan loop ik met je over de Royal Mile en vertel de menselijke verhalen die schuilgaan achter de stenen façades. Ik schets een beeld van het leven in de Old Town in voorspoed en tegenslagen. Of wat te denken van Arthur's Seat? Als je fit genoeg bent, lopen we naar de top van die heuvel, voor een ongeëvenaard uitzicht over de stad en de wijde omgeving en een bezoekje aan de oudste pub van Schotland om weer op krachten te komen. 

Wil je de drukte even achter je laten, dan lopen we langs the Water of Leith, via het pittoreske Dean Village, het bohémiense Stockbridge, om te eindigen in de oude haven. Wat je ook zoekt, Edinburgh heeft het, en ik laat het je met liefde zien.


Wereldstadgids Ernest

Hoi! Ik ben Ernest en ik woon sinds 2012 in Edinburgh. Ik kom oorspronkelijk uit Eygelshoven (gemeente Kerkrade) en heb gestudeerd in Wageningen. Van huis uit ben ik dus eigenlijk wetenschapper, maar ik kwam toch tot de conclusie dat mijn hart bij het presenteren lag - ik was altijd al een moelejaan! Toen mijn vriendin in 2011 een baan in het buitenland kreeg, greep ik de gelegenheid aan om van carrière te veranderen en zo ben ik inmiddels al zo'n zeven jaar werkzaam als gids; eerst als vrijwilliger, daarna professioneel.

 

Op die manier heb ik al veel gasten over deze prachtige stad mogen vertellen; ik was gids bij Gladstone's Land, bij Edinburgh Castle en uiteindelijk bij Mary King's Close. Daar heb ik uiteindelijk de stoute schoenen (en bijbehorende kilt) aangetrokken, waardoor ik sinds 2017 nu ook als onafhankelijk gids actief ben. Ik geniet nog dagelijks van die keuze - kom langs, en geniet met me mee.