Meteen naar de inhoud

Wereldstadgidsen

cropped-WSG-icon.png

WERELDSTADGIDSEN.COM

wereldstadgidsen.com

Wereldstadgidsen zoeken Picasso - Rome

Sporen van Pablo Picasso vind je wereldwijd overal. Ook in Rome. Onze Wereldstadgids Sandrina schildert het bijzondere verhaal van zijn tijd in deze historische stad: Een eeuw geleden, in Russische kleuren.

picasso rome

Om bij te komen van de desastreus verlopen liefdesaffaire vertrekt Pablo Picasso in februari 1917 naar Rome. De Eerste Wereldoorlog woedt in alle hevigheid, en Rome is een relatief veilige plek voor kunstenaars. Met de bevriende schrijver Cocteau verblijft hij in het chique Hotel de Russie, nog altijd een 5 sterren hotel in het centrum van de stad. Ze genieten van de meesterwerken van Rafaël en Michelangelo en bezoeken de klassieke sites. Gretig zuigt Picasso de krachtige geest op van de klassieke, renaissance en maniëristische kunst op die hij in Italië treft. De klassieke marmeren beelden zouden terug te zien zijn in de vormen die Picasso schildert, de wandschilderingen in Pompei zijn lichtende voorbeelden voor zijn danseressen.

RUSSISCHE KLEUREN

De kunstenaars voelen zich thuis in de levendige artistieke ‘scene’ in Rome, waar het Futurisme op dat moment nog hoogtij viert. In Rome heeft Picasso dichtbij zijn hotel een eigen studio aan de Via Margutta. Daar werkt hij aan de decors en kostuums voor de avantgardistische voorstelling Parade van Diaghilev en de Ballet Russes. Het beroemde dansgezelschap was eveneens in Rome neergestreken gedurende de Eerste Wereldoorlog. Picasso maakt een schaalmodel van het decor, dat nog steeds bestaat. De inspiratie voor het ontwerp en de levendige kleuren doet hij op in één van de vaudevilletheaters in Rome. Het kubisme van zijn eerdere jaren wordt verzacht met een terugkeer naar het classisime: het is ongetwijfeld het gevolg van Picasso´s intensieve blootstelling aan de historische kunstwerken en monumenten in Rome.

Picasso’s ´Romeinse periode´ is een vruchtbare tijd voor zijn ontwikkeling op artistiek en persoonlijk vlak: in Rome ontmoet hij zijn eerste vrouw Olga Koklova, een Russiche ballerina die door de Russiche revulotie geïsoleerd van haar familie in Rome woont. Zij geeft hem rust, en ook een kind; in 1918 trouwen ze. Om overigens in 1920 weer te scheiden.

PICASSO-SUITE

De artistieke sfeer waarin kunstenaars als Picasso, Strawinsky, Debyssy, Dhiagilev, Appolinaire en Cocteau elkaar inspireerden, vind je nog steeds in de kleine charmante Via Margutta. Het is een rustig straatje vlakbij bij de overspoelde Spaanse Trappen, waar de wingerd tegen de huizen groeit en nog steeds vele kunstenaars en galeries gehuisvest zijn. Het luxe Hotel de Russie ligt aan het eind van de Via Margutta, vlakbij Piazza del Popolo. Het hotel is natuurlijk gemoderniseerd, maar je herkent nog wel de voorname stijl uit het begin van de vorige eeuw. De Picasso-suite is één van de meest luxe suites van het hotel, de inrichting haalt zijn inspiratie uit de stijl en het kleurgebruik van Picasso. Want ook al was zijn verblijf er maar kort, ook Rome ontkomt niet aan de sporen van de meester.