Meteen naar de inhoud

Wereldstadgidsen

cropped-WSG-icon.png

WERELDSTADGIDSEN.COM

wereldstadgidsen.com

Passie voor Barcelona

Sinds 2012 ben ik full time gids in Barcelona. Een geweldige baan die me in contact brengt met talloze mensen, die ik stuk voor stuk een geweldige ervaring mag geven. We zijn inmiddels enkele jaren verder en die passie voor de stad en mijn werk bestaat nog steeds. Ik stel me de vraag hoe die passie in mijn dagelijks leven elke keer weer wordt wakker geschud. En neem u daarom een dagje mee op pad in het leven van Wereldstadgids Robb.

passie voor barcelona 2

Het was in 2007 dat ik voor het eerst kennis maakte met Barcelona. Een overweldigende stad met een overvloed aan indrukken en verrassingen. Zo’n geweldige stad had een behoorlijke impact op iemand die altijd in een klein dorpje (Wilnis, bij Hilversum) heeft gewoond.

Waar passie soms in iemand moet groeien, en tijd nodig heeft, had de passie met mij geen enkele moeite. Maar mijn passie is er niet alleen voor de stad Barcelona, maar ook voor het werk wat ik hier doe. Mijn eerste bijbaantje in Barcelona was het rondleiden van Nederlandse groepen tijdens een fiets- of tapastour. Ik vond dit zo´n geweldig werk dat ik 6 jaar later besloot om hiervan mijn baan te maken.

Sinds 2012 ben ik nu full time gids in de stad die zichzelf verkoopt. Een geweldige baan die me in contact brengt met talloze mensen, die ik stuk voor stuk een geweldige ervaring mag geven. We zijn inmiddels alweer een aantal jaren verder, maar die passie voor de stad en mijn werk bestaat nog steeds. Ik stel me de vraag hoe die passie in mijn dagelijks leven elke keer weer wordt wakker geschud. En neem u daarom een dagje mee op pad in het leven van Wereldstadgids Robb.

G L I M L A C H

passie voor barcelonaMijn dag begint doorgaans vanaf een uurtje of 7 uur s’ ochtends. Dan zijn mijn 2 kids klaar voor de nieuwe dag. Met moeite kom ik uit mijn bed maar bij het zien van hun grote stralende ogen ben ik ook meteen wakker en klaar voor de dag. Heerlijk om zo de dag te beginnen. Om 9 uur zet ik ze af bij school en stap ik op de trein naar Barcelona, een rit van 20 minuten.

Vandaag doe ik één van mijn best lopende tours: de Sagrada Familia Fietstour. Tijdens een fietstour van 4 uur laat ik mijn klanten niet alleen alle belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zien, ook neem ik ze mee naar binnen voor een bezoek in de Sagrada Familia. Als de trein aankomt in Barcelona zijn we de laatste tien minuten alleen maar ondergronds geweest. Elke keer weer is het een “verrassing” wat voor weer het in de stad is – al is het gelukkig altijd zonnig.

M E E S T E R W E R K

passie voor barcelonaBij metrohalte Passeig de Gràcia kies ik met opzet de uitgang aan de Aragon-zijde. Als je daar de trappen omhoog loopt, word je meteen verwelkomd door één van de meest kleurrijke meesterwerken van Antoni Gaudí, het Casa Batlló. Een groot genoegen, elke keer weer.

Casa Battló Gaudí Barcelona Passeig de Gracia Metro
Onderweg naar het beginpunt van de tour kom ik nog langs het Mandarin hotel waar ik een jaar heb gewerkt als hotelconcierge en waar ik met de medewerkers nog altijd nauwe contacten heb.

Hola Robb, ¿vas a trabajar Robb? (Ha Robb, ga je naar werk?) wordt er geroepen vanuit de portiersloge.
Waarop mijn antwoord is: ¡Si te dedicas a lo que te gusta, nunca trabajaras ni un dia en tu vida! (Als je iets doet waarvan je houdt, werk je geen enkele dag in je leven!)

M O Z A Ï K S T E E N T J E S

passie voor barcelonaDe tour verloopt verder erg gemoedelijk en ik ga met een tevreden gevoel naar huis na een dikke knuffel van de kleinste (11 jaar) van de familie. De vader zegt me dat hij zich erg op zijn gemak voelde tijdens de tour – alsof hij werd rondgeleid door een vriend in de stad.

Teruglopend naar de trein loop ik nogmaals langs het Casa Batllo, die overigens op elk moment van de dag een andere kleur aanneemt door de lichtval op de vele mozaïeksteentjes.

Als ik in de trein naar huis zit, heb ik mooi even de tijd om na te denken over mijn passie voor de stad en hoe deze vandaag werd opgewekt. Kwam het door de lieve lach van mijn zoon vanmorgen, door de inspirerende verwelkoming door Gaudi´s meesterwerk, door mijn ex-collega´s in het hotel, de gezellige mensen met wie ik op pad was inclusief knuffel en mooi compliment, of was het toch de tour door de stad die ik vele malen per jaar doe?

Als ik een keuze van één moment moest maken, dan doe ik de andere momenten te kort. De beste manier om de ervaren passie van vandaag te beschrijven is “Het Barcelona-gevoel”. Kom het een dag met me meebeleven.