Maandenlang lag de reiswereld helemaal plat door Covid-19. Als reiziger kun je je reis uitstellen en hopen op betere tijden. Maar wat moet je in hemelsnaam doen als zelfstandige reisondernemer in tijden van crisis? Uitzitten en afwachten? Nee, beter niet! Je moet terug naar de basis, naar je ondernemerschap; anders nadenken over reizen. In ons netwerk van ondernemende gidsen heeft dat veel creatieve ideeën opgeleverd.

De crisis heeft veel zekerheden weggevaagd, maar één ding is niet verdwenen: reisbehoefte! In tegendeel! Het verlangen naar verre oorden, nieuwe ontdekkingen en bruisende steden zit diep in de mens. Als reizigers dan niet naar jouw stad kunnen komen, dan moet je jouw stad naar hen brengen. Met de middelen die je hebt: een smartphone, een laptop, een camera… Verschillende Wereldstadgidsen hebben de stoute schoenen aangetrokken en nieuwe digitale reisbelevingen gemaakt. Hoe hebben ze dat aangepakt? En vooral…, hoe heeft dat uitgepakt?
K O R T E F I L M P J E S
Weer een paar uur naar buiten te kunnen na twee maanden strenge lockdown, dat gaf Wereldstadgids Iris de Brouwer vleugels. De video van haar eerste koffie na de lockdown was een succes. En ze heeft er meer gemaakt: korte fimpjes van unieke plekjes in Napels. Haar aanpak: een handige app downloaden, geen tijd verliezen…weinig montage, niet op zoek naar perfectie, maar naar authenticiteit. Precies zoals Napels is, een stad vol verassingen en veel gespreksstof. De video’s leveren niet allen aandacht op voor haar bedrijf en haar missie; het maken ervan geeft Iris ook veel positieve, mentale energie. Laat dat maar aan Napolitanen over: optimisme vinden in zware omstandigheden.
V I R T U E L E F I E T S T O U R
Ook de Grieken zijn crisisbestendig. Wereldstadgids Monique van Hulst, onze Wereldstadgids in Athene biedt niet één, maar inmiddels vijf virtuele tours aan. Over ondernemerschap gesproken! Een kookcursus via Zoom van een vriendin inspireerde Monique om een virtuele fietstour op te zetten. Het was vallen en opstaan, veel uitproberen, improviseren met haperend internet. Maar met succes, de reacties van deelnemers waren ‘overweldigend’, aldus een enthousiaste Monique.
F O O D E X P E R I E N C E
Van het ene idee kwamen andere: virtuele kooklessen in zowel Athene als Thessaloniki. Ook nieuw in haar aanbod foodtour in a box: Deelnemers maken hierin kennis met lokale ondernemers en hun producten; die ze later in een mooie box thuisgestuurd krijgen. Het thema ‘eten&drinken’ biedt prima recepten voor virtueel reizen in tijden van lockdown. Met de chefinars van Wereldstadgids Suzie leer je Paella en Tapas te maken. Niet alleen dat, Suzie laat je ook vanaf je scherm lokale markten ontdekken en de sfeer van Valencia proeven.






V I R T U E E L E R F G O E D
Ook cultureel erfgoed kun je digitaal ervaren. Wereldstadgids Robb Reurings uit Barcelona had al voor de uitbraak van Covid-19 plannen voor een virtuele tour. Belangrijk voor Robbert is dat zijn persoonlijkheid als gids ook via het scherm tot zijn recht komt en deelnemers kunnen reageren. Het pionierswerk van andere Wereldstadgidsen inspireerde Robbert om een online Sagrada Família-tour op te zetten. Het verhaal van Gaudí’s meesterwerk kan hij wel dromen, het is vooral een kwestie geweest van goede beelden maken en het juiste communicatieplatformen vinden.
”Uitermate tevreden”, is Robb over het resultaat. Er waren zelfs deelnemers voor wie de beleving heel dicht in de buurt kwamen van een echt bezoek. Anderen gaven aan door de extra video’s juist andere dingen te hebben gezien dan tijdens hun bezoek aan de Sagrada Família. Inmiddels is Robbert in gesprek met scholengemeenschappen over het opnemen van zijn virtuele tour in hun lesprogramma.
W E B I N A R S
Leerzaam is het zeker, een webinar over een wereldstad. In het bijzonder ook voor reizigers met een grote interesse voor kunst en cultuur. Zo heeft Wereldstadgids Sandrina Bokhorst uit Rome haar unieke kennis van Italiaanse bouwkunst ingezet voor een serie webinars. Daarbij is het niet gebleven. Sandrina biedt ook webinars rondom het nieuwe reizen naar Rome aan.
’Het Nieuwe Reizen’ is een interessant thema in Corona-tijden. In dit kader organiseert Monique, die we hierboven al noemden, webinars rondom de bestemming Athene. Op een andere, eveneens inspirerende manier zet ook Wereldstadgids Cathelijne uit Dublin webinars in: als virtuele rondreis, ter aanvulling op haar boek ‘Ierland – de ultieme Roadtrip’.
O N L I N E R E I Z E N H E E F T T O E K O M S T
Het moge duidelijk zijn: online tours, webinars en persoonlijke videoboodschappen bieden volop mogelijkheden. Voor gidsen, maar vooral ook voor reizigers. Je kunt je met behulp van het programma Zoom interactief voorbereiden met je persoonlijke kwaliteitsgids en alvast heel veel te weten komen over je volgende reisbestemming. En je kunt na afloop in contact blijven met je eigen gids, mooie herinneringen warm houden en nog meer leren over al die fantastische wereldsteden.
Optimale reisbelevingen maken voor nieuwsgierige reizigers – zowel in voorbereiding op de reis – als in de ‘nabereiding’, dat is de missie van de Wereldstadgidsen. Zij hebben een passie voor hun stad, willen beter worden in hun vak en hun service permanent verbeteren. Ook als het allemaal tegenzit. Never waste a good crisis. Het is inmiddels een cliché, maar wel helemaal waar.