· 

Kerst in Athene: De ideale stedentrip

Wellicht denkt u niet direct aan Athene, wanneer het gaat om een citytrip rond de kerstdagen. Maar de Griekse hoofdstad is met name eind december uitermate de moeite waard. Onze Wereldstadgids Monique legt uit waarom, en geeft u enkele gouden kersttips mee.

Een van de belangrijkste redenen voor mijzelf om rond de Kerstdagen juist thuis in Griekenland te blijven en niet naar Nederland te gaan, is de gezelligheid die heerst in Athene. Vanaf half november wordt de stad al langzaamaan in kerstsfeer gebracht. Het weer blijft vaak mooi tot ver na de kerst; koel, maar zonnig genoeg voor een terrasje. Daarnaast heeft de lokale bevolking na een lange zomerperiode weer zin om eropuit te gaan, waardoor het altijd gezellig druk is in het centrum.

Kerstwinkelen in Athene

Athene is altijd al een geweldige stad om te winkelen, maar rond de Kerst wordt de sfeer er des te beter op. De straten zijn mooi versierd en rondom het Syntagmaplein en de Nationale Tuinen is er bijna dagelijks iets te doen. Denk aan gezellige stalletjes met kerstspullen en lekkere hapjes, live-muziek en activiteiten voor de kinderen.

Op de Ermoustraat vindt u alle bekende modeketens aangevuld met typisch Griekse boetiekjes. Ook de chique wijk Kolonaki aan de voet van de lykavitos heuvel moet u in deze periode niet overslaan.
Wilt u een dagje de stad uit? Ga dan vooral met de groene lijn naar Kifissia, een prachtige groene buitenwijk ten noorden van Athene, vol met mooie boetiekjes en mooie parken.

Traditionele Griekse kerstliedjes

Rond de Kerstdagen hoort u overal kinderen de traditionele Griekse Kalanta (kerstliedjes) zingen. Kinderen gaan langs de huizen, maar zingen ook in de metro en op pleinen. Vaak begeleiden ze zichzelf op de triangel en worden ze beloond met snoepjes en gedroogd fruit, tegenwoordig ook met kleingeld.

Het Griekse kerstmenu

Veertig dagen voor Kerst begint de vastentijd. De Grieks-orthodoxe gelovigen eten dan geen vlees en andere dierlijke producten zoals kaas en yoghurt. Tegenwoordig is het vooral de oudere generatie die zich nog strikt aan deze regels houdt. Na 40 dagen vasten wordt er traditioneel varkensvlees en gevulde kalkoen gegeten vergezeld met verschillende bijgerechten en christopsomo (het brood van Christus).


Traditionele Griekse koekjes die in deze tijd overal te krijgen zijn heten melamakarona en kourabiedes.
Veel restaurants bieden een speciaal kerstmenu aan. Maar let op: het is zeker aan te raden een paar dagen van te voren te reserveren wanneer u een leuk restaurant hebt gevonden.

Leuke tips

Tot slot geef ik graag een paar leuke tips voor bijzondere adressen rond de feestdagen:

 • Sprookjescafe Little KooK in Psiri
  Dit café ziet er rond de Kerst fantastisch uit: nergens is de versiering zo uitbundig als hier.
  Geniet van heerlijke koffie en taartjes in een sprookjesachtige ambiance.
  Karaiskaki 17, Psiri
 • Kerst en oud&nieuw met uitzicht op de Akropolis - Wie gaat voor ultieme luxe boekt het beste een kamer in het luxe Grand Bretagne hotel met uitzicht op de Akropolis, het prachtig versierde Syntagmaplein en het Griekse parlement. Heeft u een wat kleiner budget? Ga er dan alleen ontbijten met een fantastisch uitzicht.
 • 365 dagen per jaar Kerst - Bij de bar Noel in de hippe Kolokotronistraat is het 365 dagen per jaar kerst. Een drankje wat later op de avond mag eigenlijk niet ontbreken aan uw stedentrip. Kolokotroni 59b
 • Kindertip: The Christmas factory
  Bezoekt u Athene met kinderen? Zorg dan dat u de Christmas Factory in Gkazi niet mist.
  Kinderen ontmoeten de Kerstman hier, schrijven hem een brief in het postkantoor van de Kerstman en kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten.

Fijne kerstdagen!

Καλά Χριστούγεννα!