· 

Londen in vuur en vlam tijdens vuurwerkshows

Dat Londen spectaculaire vuurwerkshows kent, weten we sinds de Olympische Spelen van 2012 allemaal. Dat er deze weken twee grote showevenementen gehouden worden, wellicht nog niet. Begin november staat Londen in het teken van vuurwerk en show, met zowel de Bonfire Night als de Lord Mayor Show. Onze Wereldstadgids Ans verklaart het hoe en waarom – en neemt je mee tijdens speciale gidstours.

Bonfire Night

Bonfire Night wordt officieel gevierd op 5 november. Engeland werd in de 16de eeuw een protestants land en was niet bepaald tolerant naar aanhangers van het katholieke geloof. Tijd voor actie, besloot een groep jonge mannen onder leiding van Guy Fawkes.

Fawkes en co. besloten om ‘the Houses of Parliament’ op te blazen, in de hoop de koning en zijn politieke aanhang te vermoorden. Ze verzamelden buskruit en brachten dit naar een kelder onder het parlement. Maar een aantal mannen kreeg twijfels, omdat ook onschuldigen gedood of gewond zouden kunnen raken. Sommigen stuurden een waarschuwing naar vrienden. Met het arresteren van Fawkes, op 5 november, werd de aanslag, ‘Gunpowder Plot’  genaamd, verijdeld.

Nog altijd wordt deze dag ieder jaar herdacht met vuurwerk en vreugdevuren, soms zelfs met brandende poppen en beelden. Bonfire Night is een grote happening, ook voor kinderen.

De Britten zouden de Britten niet zijn als ze dit soort zaken niet heel serieus nemen. Bij ieder bezoek van de vorstin aan het parlement, worden eerst de kelders gecheckt of er geen buskruit ligt. Zelfs als dit één keer per jaar is. Immers: “Remember, rembember the 5th of November”.

12 november: Lord Mayor Show

Dan het andere evenement. Elk jaar op 29 september kiest de City of London (dus niet de gemeente Londen) een nieuwe ‘Lord Mayor’ om de belangen van de City te behartigen. Dit is belangrijke taak: niet alleen is de Lord Mayor namelijk burgemeester van de ‘Square Mile’, hij is ook de ambassadeur voor de financiële sector in de City.

 

De verkiezing van de Lord Mayor is bovenal ook een eeuwenoude traditie. De City is is het oudste deel van Londen en gaat terug tot de Romeinse tijd, toen het al een handelsstad was. De City bestrijkt maar een klein gebied – vandaar ook de naam ‘Square Mile’ –  maar heeft een lange relatie met handel tot op de dag van vandaag.

Omdat men vroeger nog geen massamedia had, werd de nieuwe Mayor altijd tijdens een spectaculaire bijeenkomst aan de inwoners getoond: de Lord Mayor Show. Regimenten die gelieerd zijn aan de City lopen mee, maar ook de oude gildes en mensen voor goede doelen. Tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd Lord Mayor Shows, met veel pracht, bij iedere nieuwe Mayor.

 

Op 12 november is het zover. Dan komt de nieuwe Lord Mayor Andrew Parmley aan in een koets en zwaait met zijn driehoekige hoed naar de menigte. Het spektakel wordt om 17.00 uur afgesloten met vuurwerk op de Thames. Meer weten over al deze tradities en ceremonies? Ga met mij op pad!