· 

De Olympische vlam brandt nog steeds in Oost-Londen

Deze weken staat Rio de Janeiro vol in de belangstelling, als thuisstad van de Olympische Spelen 2016. Maar ook verschillende steden uit ons Wereldstadgidsen-netwerk hebben een Olympisch verleden. Londen bijvoorbeeld, thuisstad van de vorige Spelen. Onze Londense Wereldstadgids Ans blikt kort terug – en ziet het Olympisch vuur nog altijd branden in het oosten van de stad, vooral op het gebied van stadsontwikkeling.

London 2012. Het was, na 1948 (het beroemde ´Fanny Blankers-Koen-jaar´) de tweede keer dat de Britse hoofdstad ´s werelds grootste sportspektakel mocht ontvangen. En Londen was vastberaden er een succes van te maken. Met de ontwikkeling van het oosten van de stad als één van de speerpunten.

De invloed van de Olympics op East London is inderdaad enorm geweest: Wat voor de Spelen nog een vergeten industriegebied was, is het nu getransformeerd tot een nieuw ontwikkeld woon- en werkgebied met woontorens, een groot winkelcentrum en een prachtig park. Het gebied is goed bereikbaar met trein en metro en nog volop in ontwikkeling.

Het Olympische Park van Londen

Het is niet alleen schitterend vanwege het prachtige Olympische park, ook toparchitecten en kunstenaars hebben er hun stempel op weten te drukken. Zo is het London Aquatics Centre ontworpen door de beroemde vrouwelijke architect Zaha Hadid. Mocht je er een baantje willen trekken in de zwemsporen van tweevoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo? Dat kan: tegenwoordig is het – net als verschillende andere stadions – open voor het publiek. In het beroemde Olympisch Stadion (dat nu toch echt door voetbalclub West Ham United betrokken is) kun je sinds deze zomer ook tours boeken.

De Arcelor Mittal Orbit, ontworpen door kunstenaar Anish Kapoor, is het grootste kunstwerk in het Verenigd Koninkrijk. Maar misschien nog wel nog specialer: dit kunstwerk is ook een attractie! De Belgische kunstenaar Carsten Holler heeft het namelijk tot een heuse razendsnelle helter skelter glijbaan omgetoverd. Over de 178 meter doe je soms nog geen 40 seconden. Maar let op voordat je de kinderen iets belooft: de minimale leeftijd is 8 jaar en je moet groter zijn dan 130cm.

De stad als decor

Niet alle disciplines vonden plaats in het Olympisch park: voor sommige sporten is ook de stad als decor gebruikt. Denk maar aan de marathon die eindigde op The Mall voor Buckingham Palace. Wellicht staat Marianne Vos´ gouden eindsprint tijdens de wielerwedstrijd (´De Vos is los´) u nog beter voor de geest. Maar mijn favoriete locatie is die van het beachvolleybal: met een prachtige historisch achtergrond op de Horse Guards Parade, naast 10 Downing Street. Het schijnt dat de ministers geklaagd hebben over de harde muziek. De oplossing was vakkundig: de dag erna werd het volume nog een beetje opgeschroefd. Zo vaak zijn er immers geen Olympics in Londen.

Dat werd ook duidelijk tijdens de spectaculaire openings- en sluitingsceremonies. Wat mij het meeste is bijgebleven is hoe James Bond tijdens de openingsceremonie de koningin kwam ophalen in Buckingham Palace. In de tuinen stapte ze in de helikopter naar het Olympisch stadion. Daar kwam ze op spectaculaire manier binnen. Een verrassing voor iedereen, zelfs voor de familie: de enige die ervan wist, was haar man Prins Philip.

Een spektakel waren ze kortom, die vorige Olympische Spelen. Op vele vlakken. Maar nog het meeste in het oosten van de stad.

Wil je meer verhalen horen over de Olympische Spelen van Londen? Ik neem je graag mee op sleeptouw!

Ans Vaessen