· 

Op inspiratietour door Buenos Aires, met Amsterdams burgemeester Van der Laan

Af en toe krijgen ook onze Wereldstadgidsen hoog bezoek. Natascha, onze Wereldstadgids in Buenos Aires, was onlangs een middag op stap met een delegatie van de Gemeente Amsterdam, onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan. Het werden enkele inspirerende uren, vol culturele uit – en afwisseling.

Afgelopen maand bracht een delegatie uit de regio Amsterdam, onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan, een werkbezoek aan Buenos Aires. Doel van het bezoek: het versterken van de zusterband die sinds 2014 tussen beide steden bestaat – en het verkennen van de mogelijkheden voor wederzijdse investeringen.

Omdat de burgemeester en delegatieleden naast hun drukke programma ook graag iets van de stad wilden zien, hielden zij de tweede middag van het bezoek vrij voor een tour met onze Wereldstadgids Natascha. Het werd voor alle deelnemers een inspirerende middag.

Creatieve industrie

De tour startte bij het indrukwekkende nieuwe gemeentehuis, een qua energieverbruik geheel zelfvoorzienend gebouw middenin de verarmde oude industriewijk Parque Patricios. In dit lang vergeten stadsdeel huist de laatste jaren opvallend veel creatieve industrie: In de oude vismarkt zitten nu ontwerpstudio’s, terwijl de voormalige electriciteitscentrale tot concertzaal is getransformeerd. Temidden van gaarkeukens voor kinderen uit armlastige gezinnen, schieten de pop-up-ateliers hier als paddenstoelen uit de grond – en vechten de meest fantastische muurschilderingen om je aandacht. Creatieve industrie, maar met een beduidend andere dynamiek dan in Amsterdam-Noord.

Dwaze moeders

Van der Laan kreeg echter ook verschillende andere gezichten van de stad te zien. Staand op het Plaza de Mayo, het imposante politieke hart van Argentinië , had de burgemeester bijzondere belangstelling voor het indrukwekkende verhaal van de Dwaze Moeders. Deze groepering van moeders van desaparecidos (verdwenen personen) speelt in haar nog steeds voortdurende strijd voor de mensenrechten ook in het actuele politieke debat nog altijd een speciale rol – ondanks interne problemen.

Evita

In het thema ‘aristocratisch´ Buenos Aires bezoeken we de indrukwekkende begraafplaats van Recoleta, met het mausoleum voor Eva Perón. Bijna 65 jaar na haar dood scheidt de controversiële Evita de Argentijnse samenleving nog altijd heel sterk. De twintig jaar durende omzwerving van Evita´s gebalsemde lichaam na haar dood ontlokten Van der Laan een begrijpelijke vraag: “Gaat er ook wel eens iets normaal in dit land?”

Ook benieuwd naar een leerzame stadservaring voor uw organisatie? Stap in Van der Laans voetsporen: Ontdek Buenos Aires met onze Wereldstadgids Natascha!  Of laat u, door een van onze andere Wereldstadgidsen, leiden door o.a. BerlijnBarcelonaBoedapestLondenRome of Valencia