· 

Sant Joan in Barcelona: De langste nacht van het jaar

In de nacht van 23 op 24 juni viert Catalonië uitbundig de nacht van Sant Joan. Een feestelijke gebeurtenis die gepaard gaat met veel vuurwerk, muziek en – hoe kan het ook anders – heerlijk eten. Maar wat is eigenlijk Sant Joan? Robb, onze Wereldstadgids in Barcelona, legt het voor je uit. 

In de nacht van 23 op 24 juni viert Catalonië uitbundig de nacht van Sant Joan. Een feestelijke gebeurtenis die gepaard gaat met veel vuurwerk, muziek en – hoe kan het ook anders – heerlijk eten. Maar wat is eigenlijk Sant Joan? Robb, onze Wereldstadgids in Barcelona, legt het voor je uit.

Sant Joan is de viering van de langste dag van het jaar en daarmee: de inleiding van het zomerseizoen. In de straten en langs de stranden van Catalonië ontstaan vele vreugdevuren. Ze dienen als een sociaal middelpunt waar jong en oud op afkomen. 

Het ontstaan van Sant Joan is onbekend, maar er zijn wel verschillende theorieën die het ontstaan van Sant Joan kunnen verklaren. Zo zou het de dag van de Duivel zijn, aangezien 23 juni de dag is die het verst weg staat van het kerstfeest. Anderen geloven in een agrarische traditie die juist de kortste nacht viert. Er bestaan zelfs verhalen over hekserij en magische krachten. Wat het ook moge zijn, is eigenlijk bijzaak: Sant Joan draait vandaag de dag puur om gezelligheid! 

In Barcelona wordt Sant Joan natuurlijk ook gevierd: ieder jaar is het een geweldig spektakel. Zelf heb ik Sant Joan meerdere keren mee mogen vieren in de stad. Het is er dan een drukte van jewelste. Gedurende de dag worden er al op veel plekken rotjes afgestoken, maar vanaf tien uur ´s avonds is het pas echt raak. De ene knal is nog harder dan de andere en overal worden de vreugdevuren aangestoken. Het is de traditie om één voor één door het vuur te springen en daarna de warme voetjes af te laten koelen in de zee.

Voornamelijk langs het strand van Barcelona loopt het helemaal vol met een feestvierende menigte. Ook wordt er veel live-muziek gespeeld: al snel is het een heel gezellige chaos van vrijheid en blijheid. Dit gaat door tot in de late uurtjes. De laatste feestgangers worden in de ochtend vriendelijk gevraagd te vertrekken, zodat het strand weer helemaal schoongemaakt kunnen worden voor de daggasten.  

Catalonië zou Catalonië niet zijn als er niet ook een heerlijke traditionele lekkernij bij wordt gegeten: de Coca de Sant Joan. Dit is een soort van rechthoekige of ovale cake versierd met gekonfijt fruit en verschillende versieringen: marsepein, room, pijnboompitten, amandelen of crème brulee. Voor het feest haalt iedereen een Coca de Sant Joan in huis.  

Mocht je toevallig in Catalonië zijn op deze datum, maak je dan op voor een geweldig feest vol traditie en vrolijkheid! En rotjes, uiteraard…