· 

Parijs voorzichtig met EK-gekte

Een maand lang staat Frankrijk in het teken van EURO 2016. BNR Nieuwsradio ondernam een fietstocht met onze Parijse Wereldstadgids Yvonne, om polshoogte te nemen van de sfeer in de Franse hoofdstad. En tegelijk: de angst voor terreur.

 

Op 10 juni begint in het Stade de France bij Parijs het EK voetbal. Een maand lang staat Frankrijk in het teken van EURO 2016. Maar misschien nog wel meer van de terreurdreiging. Na reeks de terroristische aanslagen op 13 november 2015, waarvan de eerste plaatsvond direct buiten het Stade de France tijdens het oefenduel Frankrijk – Duitsland, is de angst voor een volgende aanslag diepgeworteld. De soldaten op straat zijn aanweziger in het Parijse straatbeeld dan de merchandise voor les Bleus.

Dat althans is de conclusie van de fietstocht die een verslaggever van BNR Nieuwsradio ondernam met onze Parijse Wereldstadgids Yvonne. Tijdens de tour bezoeken ze onder meer het Hôtel de Ville en de Eiffeltoren, de plek waar tienduizenden voetbalfans samenkomen om in het openbaar de wedstrijden te gaan bekijken.

 

Beluister de reportage hier. Als hollandaise in Parijs, is onze Wereldstadgids in trek: latere media-reportages met Yvonne volgen – onder voorbehoud –  later deze maand!

Franse identiteit

Over de rol die voetbal speelt voor de Franse identiteit, en de symbolische rol van het Stade de France daarin, publiceerde de BBC deze week overigens een sterk verhaal, met de pakkende titel France: Fear, Faith and Football. De moeite waard – helemaal om door te lezen tijdens bloedeloze nulnul-wedstrijden. Over die Franse identiteit kan Yvonne je tijdens haar tours ook van alles vertellen!

Een ander sterk verhaal, in andere zin van het woord, komt van een ander medium. Een NOS-reporter ging de straat op in  en vond opvallend veel Franse steun voor het Nederlands elftal. ´De kwartfinale, die halen ze zeker.´

On verra.