· 

Koffie in Athene: De fijnste plekjes

Grieken zijn dol op koffie. Koffie drinken is in Athene, maar eigenlijk overal in Griekenland, een activiteit op zich – niet iets wat je even tussendoor doet. Onze Wereldstadgids Monique zette haar favoriete koffievarianten en koffieplekjes op een rij. Doe er uw voordeel mee!

De meeste Grieken slaan het ontbijt over, maar het eerste kopje koffie is heilig. Dit is vaak Griekse koffie, compleet met een laagje prut onderin en gemaakt op een ouderwetse gasbrander. Dit sterke drankje drink je langzaam, het liefst samen met een koekje wat je er in doopt zodat het lekker soppig wordt.

Als de Grieken niet werken, drinken ze hun tweede kopje koffie graag buiten de deur. Koffie drinken doe je in gezelschap (me parea, in het Grieks), vaak gekleed in een trendy joggingbroek, een grote zonnebril en het liefst op een hip terras. Rond een uur of elf zitten de terrassen in Athene dan ook vol. Vooral in de zomer wordt er vaak gekozen voor een koude koffie.

Frappe of freddo?

Wie wel eens in Griekenland op vakantie is geweest kent vast wel de frappe, een koude koffie gemaakt van nescafe oploskoffie. Als je niet door de mand wilt vallen als toerist bestel je geen frappe op een terras vol met Grieken. Frappe staat tegenwoordig namelijk vooral bekend als koffie voor toeristen.

De Grieken zelf kiezen voor een freddo espresso of freddo cappuccino, een koude espresso of cappuccino. Let op: Bij het bestellen van deze koffie moet je direct doorgeven hoe je deze drinkt. Hierbij kun je kiezen uit sketo (zwart/ zonder suiker), metrio (medium zoet) of gliko (zoet). Houd er rekening mee dat als je je koffie glikobesteld deze ook echt mierzoet wordt. De koffie wordt altijd geserveerd met een glas of karaf water. En geen nood: niemand spreekt je erop aan als je een paar uur over je kop koffie doet.

De beste koffie in Athene

Koffie drinken kun je zeker in Athene bijna overal. Koffie afhalen of laten bezorgen kan ook. Maar waar vind je nu een echt leuk terras? Hierbij enkele van mijn persoonlijke favorieten.

Nancy’s Sweethome
Hier vind je naast goede koffie van het merk TAF ook heerlijke taartjes en Griekse gebakjes. Alles wordt zelfgemaakt en de porties zijn zo groot, dat je ze gemakkelijk met meerderen kunt delen. Mijn favoriet is de halva, een soort warme pudding gemaakt van griesmeel, suiker, boter, kaneel en pijnboompitten. Je vindt Nancy’s Sweethome op het Iroon-plein midden in Psiri.
Adres: Iroon square 1, Psiri


Jasemi
Hier kwam ik vaak toen ik nog maar net in Athene woonde, maar het is altijd een van mijn favoriete adressen gebleven. Jasemi heeft een terras op de trappetjes tussen Plaka en Anafiotika en is erg populair bij Grieken en toeristen. Ze verkopen er naast koffie ook verschillende soorten thee en heerlijk huisgemaakt siroopgebak, quiches en soep. Ook een goed adres voor een lichte lunch, kortom.
Adres: Minisikleous 23, Plaka

Tailor Made

Tailor Made zit op Plateia Agias Eirinis en is bijzonder geliefd. Dat ze verschillende prijzen hebben gewonnen voor de beste koffie van Athene, zal daar allicht mee te maken hebben. Je moet echt je best doen om hier een plekje te bemachtigen. Maar als je er een vindt, is de beloning ook daar!
Adres: Plateia Agias Eirinis 2, Monastiraki