· 

Video: Parijs in de Tweede Wereldoorlog

Bevrijdingsdag vindt in Frankrijk plaats op 8 mei. Onze Wereldstadgids Yvonne greep deze gelegenheid aan om een video te maken over de Franse oorlogsmythes. Hoe heldhaftig waren de Fransen eigenlijk? En hoe gaan ze om met hun eigen besmeurde verleden? Op zoek naar de sporen van WO2 in Parijs. 

Waar Bevrijdingsdag in Nederland gevierd wordt op 5 mei, tellen voor andere landen andere data. In Frankrijk wordt graag vastgehouden aan 8 mei. Zoals ook graag vastgehouden wordt aan de mythe dat het land in de zomer van 1944 door zijn heldhaftige verzet bevrijd zou zijn.

Onze Wereldstadgids Yvonne greep de Franse bevrijdingsdag aan voor deze video over de nationale oorlogsmythe. Waar Frankrijk graag zijn krijgshelden eert – Napoleon voorop -, wordt de minder rooskleurige Franse oorlogskant het liefst collectief verdoezeld. Zo heeft de Franse politie deportaties van Parijse joden op zijn geweten, maar wil vooral niemand het daar over hebben.

In deze videorondleiding Yvonne neemt de Franse oorlogsmythes onder de loupe. Bekijk hier de video.