· 

Oases in de Wereldstad: De verborgen tuinen van Praag

Wereldsteden zijn haast per definitie druk en dynamisch. Als bezoeker of citytripper begeef je je dan ook al snel in het gewoel. Maar onze Wereldstadgidsen kennen gelukkig ook de plekken van rust en ruimte, weg van het het massattoerisme. In deze serie ´Oases in de Wereldstad´ belichten wij onze favorieten. In dit eerste deel neemt onze Wereldstadgids Ales jullie mee naar de prachtige stadstuinen van Praag.

Yin en yang. Zo zijn de beide oevers van de Moldau te beschouwen. De twee oevers van Praag lijken wel twee verschillende werelden. De rechteroever is vol van leven, je vindt hier de drukke straten, vele gezellige cafés en leuke winkeltjes. De linkeroever daarentegen is veel rustiger en knusser. De verborgen tuinen vinden we op de linkenoever die volgens de Dalai Lama het yin principe vertegenwoordigt, de vrouwelijke kracht. De rechteroever van Praag daarentegen is dan weer yang. Wellicht ook daarom is de Karelsbrug zo geliefd. Een brug tussen yin en yang. Een brug in complete harmonie. Maar terug naar de verborgen tuinen op de linkeroever.

Tuin Na Valech

We beginnen aan de zuidzijde van de burcht. Hier vinden we de prachtige en door toeristen veel minder bezochte tuin Na Valech. Waarom verborgen? Omdat deze tuin ondanks zijn locatie niet voor iedereen goed vindbaar is – en daarom vaak vergeten wordt. Maar bent u bij de burcht, loont het zeer de moeite om af te dalen richting de Kleine Zijde. De tuin is geplaatst in een helling. Je vindt er dan ook overal prachtige uitzichten over de stad, kleine en gezellige steegjes en smalle trappetjes. En het mooiste: Zelfs op een drukke zomerdag zijn hier bijna geen toeristen te vinden.

Open: april – oktober
Entree: 80 Kč

 

Vrtbovska tuin

Ook deze tuin bevindt zich aan de Kleine Zijde, de wijk die onder de Praagse burcht ligt. Hij is echter nog moeilijker vindbaar dan de vorige. De tuin is verborgen achter een niet al te opvallende paleis en komt werkelijk als een verrassing. Ook dit is een tuin uit de 17e eeuw en is gebouwd in barokstijl. Door velen wordt deze tuin gezien als de mooiste baroktuin van Europa. Het is een kleine maar gezellige tuin die u direct verplaatst naar het leven in de 17e eeuw waarin graaf Vrtba leefde. De tuin is gebouwd in een steile helling waar je via een aantal terrassen ´richting de hemel stijgt´. Eenmaal bovenaan ontvouwt zich niet alleen een prachtige uitzicht over de tuin maar ook een onvergetelijk uitzicht over de stad.

Open: april – oktober
Entree: 65 Kč

Wallenstein tuin

Goed verborgen achter hoge muren, op slechts een paar meter lopen van het metrostation Malostranská, bevindt zich de Wallenstein tuin. Voor de buitenwereld onzichtbaar, voor de bezoeker adembenemend. Aangelegd door een oorlogsgeneraal die niet alleen zijn geloof, maar ook zijn eigen volk verraadde. Desondanks: een echte parel voor het oog.

De Wallenstein tuin is een typische baroktuin uit de 17e eeuw, met alles erop en eraan. Zo vinden we er vele fonteinen, prachtige grote kooikarpers, reuze-uilen, witte pauwen en standbeelden van Nederlandse kunstenaar Adriaen de Vries (of beter gezegd: kopieën ervan; de echte zijn tijdens de dertigjarige oorlog toegeëigend door Zweden en tot op heden niet teruggebracht). Meest opvallend in deze tuin is echter de kunstmatige grottenwand die de duistere kant van de tuin vertegenwoordigt. Wie goed zoekt, vindt hier vele dieren en vele vreemde wezens. Op warme zomerse avonden kunt u hier ook genieten van concerten. Aanrader!
Open: april – oktober
Entree: vrij

Kinsky tuin

Als enige tuin in dit rijtje bevindt deze zich niet in het toeristische hart van Praag. Maar net als de vorige is ze opgericht door een adellijke familie. De sfeer in de Kinsky tuin is echter heel anders. De nadruk ligt op de pure natuur; een veelvoorkomend concept voor 19e eeuwse tuinen, de tijd van de romantiek. Midden in de tuin staat een klein klassiek paleis, het voormalig woonhuis van de familie Kinsky. Deze is omgebouwd tot het Nationaal etnografisch museum.

 

Veel interessanter echter zijn kleine romantische meertjes met prachtige grote standbeelden van Griekse goden,

watervalletjes en een echte unieke houten kerk die als een legpuzzel naar Praag is gebracht vanuit de Oekraïne. De tuinen van Kinsky zijn verbonden met Petřín, het grote park dat de linkeroever van de Moldau domineert. Met een oppervlakte van meer dan 50 hectare vormt het Petřín samen met de Kinsky tuinen het groene hart van Praag.

 

De mooiste tijd om het park te bezoeken is in mei, wanneer alle fruitbomen in bloei zijn. Het is een Tsjechisch gebruik om je geliefde op de eerste dag in mei te kussen onder een bloeiende kersenboom.

Open: het gehele jaar

Entree: vrij

 

Graag laat ik je al deze plekken zien, en nog veel meer verborgen juweeltjes in prachtig Praag. Benieuwd? Neem contact met me op!