· 

Lente in Londen: Bezoek het Somerset House

Onze Londense Wereldstadgids Ans is niet alleen graag onderweg met de gasten van haar rondleidingen, maar ook met haar dochtertje, Charlie. En al helemaal op zonnige lentedagen. Een van haar lievelingsplekken: het Somerset House. Ooit koninklijk paleis, nu een oase van cultuur en verwikkende fonteintjes.  

Onze Londense Wereldstadgids Ans is niet alleen graag onderweg met de gasten van haar rondleidingen, maar ook met haar dochtertje, Charlie. En al helemaal op zonnige lentedagen. Een van haar lievelingsplekken: het Somerset House. Ooit koninklijk paleis, nu een oase van cultuur en verwikkende fonteintjes.  

Lente in Londen! Met eindelijk weer zon en nieuw leven, is dit een prachtige tijd om de parken op te zoeken. Soms wil je echter ook de stad in. Met kinderen is het echter wel fijn als er plekken zijn waar je een goede pauze kunt inbouwen.  Aan het ‘Strand’ (een straatnaam) tussen Westminster en de City ligt daarvoor de perfecte plek: het Somerset House!

Buckingham Palace

Vroeger het paleis van de Koningin, werd het ´Somerset´ in de 18de eeuw geruild met Buckingham House, dat we nu kennen als Buckingham Palace. Somerset House werd herbouwd, en werd voorzien van een grote binnenplaats. Daaromheen: overheidskantoren en een fameuze galerie. De kantoren zijn grotendeels verdwenen maar de galerie is er nog altijd, met telkens wisselende exposities. Tot eind mei is er bijvoorbeeld een expositie te zien in het teken van William Shakespeare´s  400ste sterfdag.

Voor de kinderen is de binnenplaats fantastisch, vooral met mooi weer. Er zijn zeker vijfentwintig fonteinen die uit de grond komen: kleine straaltjes en soms grote, bedriegertjes. Kinderen kunnen er tussendoor rennen, plezier gegarandeerd! Zorgen hoef je je hier ook niet te maken over verkeer of grote drommen toeristen. Hooguit om een nat pak.

Het terras dat er bij ligt, geeft ook de ouders even de tijd om bij te komen. Er zijn diverse eetgelegenheden te vinden, in diverse prijs- en kwaliteitsklasses. Voor wie meer wil weten over de historie, is er beneden een oude schuit van het koningshuis te vinden. Vroeger ging de Royal Family van het ene paleis naar het andere, nu kun je er een filmpje over hun oude residentie bekijken.

Bezoek aan Somerset House en de meeste exposities zijn gratis. Voor de gallerij ‘Courtauld Gallery’ betaal je £7  (bij sommige exposities iets meer). Ook moet je voor sommige evenementen, zoals de openluchtbioscoop in augustus, betalen.

Tea time

Voor de theeliefhebber: loop na je bezoek nog even verder richting 216 Strand. Daar ligt namelijk de Twining Tea Shop, die al 300 jaar thee verkoopt. Ideaal om wat goede thee te proeven. En voor de kinderen: om zelf een souvenir in elkaar te knutselen, van diverse theezakjes.

Nog meer tips voor kinderen in Londen? Lees ze hier!