· 

Queen Elizabeth 90 jaar: 5 weetjes over de Britse vorstin

Queen Elizabeth II wordt deze week 90 jaar. Een heuglijk feit, dat op 11 juni groot gevierd gaat worden. Als voorproefje op deze grote festiviteiten, zette onze Londense Wereldstadgids Ans vijf bijzondere weetjes over de Queen of England op een rij.

1. De Queen is pionier in technologie

In de 63(!) jaar dat Elizabeth inmiddels aan de macht is, heeft de techniek bepaald niet stilgestaan. Maar Queen Elizabeth II evenmin. Ondanks haar traditionele imago, mag de Queen of England met gerust hart ook Queen of Technology worden genoemd. Zo was ze ´s werelds eerste monarch wier kroning wereldwijd op TV werd uitgezonden (1953), het eerste staatshoofd dat een mailtje stuurde (1976), het eerste lid van de Royal Family met een eigen website (1997) en de eerste met een eigen YouTube-kanaal (2006). Geen wonder dat haar eerste tweet (in 2014) dan ook over de opening van de Information Age Exhibition in het Science Museum ging. Dat het ook haar enige tweet is gebleken, zegt overigens minstens net zoveel.

2. De Queen heeft al 90 jaar haar meisjesnaam

Haar volledige naam is Elizabeth Alexandra Mary of York. Elizabeth heeft nooit de naam van haar man (Prins Philip Mountbatten, Hertog van Edinburgh) aangenomen, maar altijd haar meisjesnaam gehouden. Het schijnt zelfs dat Philip haar na bijna 70 jaar huwelijk nog altijd liefkozend “Cabbage” noemt.

3. De Queen heeft geen paspoort

Op ieder Brits paspoort staat dat het uitgegeven is door Hare Majesteit. Daarom heeft ze er zelf geen nodig. Haar man en kinderen hebben wel een paspoort.

4. De Queen is een hondenliefhebber

De koninklijke kinderen mogen dan al lang op eigen benen staan (zij het, tot dusverre, zonder troonopvolging), met haar vele honden zorgt de Queen nog altijd dagelijks voor haar familie. Als het even kan, geeft haar viervoeters zelf ook te eten. Her Majesty´s liefde voor honden begon op haar 18e verjaardag, toen ze haar eerste hond Suzan kreeg. Sindsdien heeft ze in haar leven meer dan 30 Corgi’s en Dorgi’s (een kruising tussen een Corgi en een Dachshund) gehad. Eén van haar honden noemde ze trouwens Vulcan. Een mogelijke Star Trek-referentie?

5. De Queen kan je auto repareren

In de Tweede Wereldoorlog smeekte Elizabeth haar vader om in het leger te mogen. Ze wilde meevechten tegen de Nazi’s. Toen hij toegaf, werd ze getraind als vrachtwagenchauffeur en -monteur. Chique jurken had ze toen niet aan. Wel een overall.

Deze Queen bereikt donderdag 21 april de gezegende leeftijd van 90 jaar. Haar verjaardag viert ze traditiegetrouw in juni. Ook dit jaar. Met een extra feestelijke Birthday Parade en Trooping the Colour, op 11 juni.

Foto: Peter Bijl