· 

Eten in Athene: De beste plekken

Monique, onze Wereldstadgids in Athene, houdt enorm van lekker eten. Maar na jaren in Griekenland is ze op gebied van Griekse gerechten en producten ook verwend geraakt. Wanneer ze in restaurants gaat eten, wil ze dan ook iets bijzonders. Gaat u naar Athene, en bent u op zoek naar een culiniare beleving? Monique deelt enkele van haar favoriete plekken.

Eten: Overal in Athene

Wie Athene bezoekt, hoeft niet ver te kijken: op elke straathoek kun je wel iets eten. Op straat vind je niet alleen kleine stalletjes waar ze donuts en koulouri (broodringen met sesamzaadjes) verkopen, ook worden er kastanjes en maiskolven gegrild en zie je overal koffiezaakjes die heerlijke zoetigheden verkopen. Ook restaurants lopen uiteen van eenvoudige psisterias waar souvlaki’s worden verkocht tot aan de meeste hippe fusion restaurants. Maar met zoveel keus kunnen we niet om 1 prangende vraag heen: waar in Athene kun je nu echt lekker uit eten?

Verse Griekse producten

Als je net als ik al wat langer in Griekenland bent, ben je wat eten betreft een beetje verwend. Van mijn man en schoonmoeder heb ik de lekkerste recepten leren koken, vaak traditionele gerechten. Thuis koken we bovendien met verse producten van de markt, de lokale slager of groenteboer. Als ik zelf uit eten ga, wil ik dan ook iets bijzonders eten: iets dat ik zelf niet maak – en mijn schoonmoeder ook niet.

Eten buiten de toeristische buurten

Ik houd ervan om juist in buurten te gaan eten waar weinig toeristen komen, omdat het eten hier simpelweg vaak stukken beter is dan toeristische regio´s als de Plaka of de wijk rondom de Akropolis. Ik houd ervan om nieuwe restaurants met originele, maar bij voorkeur wel Griekse, gerechten te ontdekken. De meeste van deze restaurants serveren geen moussakapastitio of souvlaki. De reden daarvoor is eenvoudig: Grieken eten deze gerechten thuis al vaak genoeg.

Griekse traditie: Hapjes delen

Wie Grieken wat beter kent, weet dat ze houden van gezelligheid, lawaai en eten delen. Persoonlijk kun je mij dan ook geen groter plezier doen dan met een tafel vol kleine hapjes; gegrilde kaas met honingsaus, puree van peulvruchten, aparte salades, gegrilde stukjes vlees, kleine stoofpotjes en natuurlijk een karaf met heerlijke huiswijn. Want had ik al verteld dat de lokale Griekse wijnen echt heel goed zijn?

Restauranttips in Athene

Omdat uit eten gaan in Athene veel goedkoper is dan in de Lage Landen, eten wij iedere week wel een keer buiten de deur. Ik probeer daarbij vaak nieuwe restaurants uit. Regelmatig heb ik hierdoor ineens weer een nieuwe favoriet erbij. Maar een aantal klassiekers blijven. Die deel ik hieronder graag met je. Heb jij zelf nog een goede tip? Stuur me dan een mailtje naar info@meetinathens.eu

O Tzitzigkas kai O Mermigkas

Deze restaurantketen is ontstaan toen twee vrienden, Panayiotis Mazarakis en Tasos Dimas, besloten iets te doen met hun gezamenlijke liefde voor de Griekse keuken. Ze openden hun eerste restaurant in Ano Patisia en verzamelden recepten uit alle delen van Griekenland, daarbij telkens op zoek naar de lokale leveranciers met de beste en puurste producten.

 

De inrichting van het restaurant doet je denken aan een kruidenierswinkel met overal blikjes en potjes. Ook de naam is er een om fier op te zijn: O tzitzigkas kai o mermigkas refereert naar een bekend Grieks sprookje en betekent “de krekel en de mier”.

 

Inmiddels hebben krekel en mier vier vestigingen in en rondom Athene; Syntagma, Kifissia, Xalandri en Ano Patisia. Alle restaurants zijn een culinaire beleving, kennen een uitgebreid menu en zijn erg populair bij liefhebbers van de meer verfijnde Griekse keuken. Reserveren is dan ook aan te raden, zeker in het weekend.

Mitropoleos 12-14, Syntagma, Athene

To Mavro Provato
To mavro provato – Grieks voor ´het zwarte schaap´ ligt een stukje buiten het historische centrum in de wijk Pangrati, vlakbij het Kalimarmaro stadion. Het restaurant is te voet echter goed te bereiken vanaf het metrostation Evangelismos.
De Nederlandse eigenaresse heeft dit kleine restaurant met veel gevoel voor stijl ingericht: eenvoudig en strak, maar tegelijkertijd warm en gezellig. De menukaart bestaat uit kleine gerechten, die je zou kunnen beschrijven als ´Grieks met een moderne twist´. De porties zijn niet heel groot, maar dit zorgt ervoor dat de prijzen laag zijn en je meerdere dingen kunt uitproberen.
Het restaurant is niet groot; de meeste tafels staan buiten op de stoep. Omdat dit bovendien ook bij de Atheners zelf een zeer geliefde plek is, is het aan te raden om tijdig te reserveren: 0030 210 7223466.

 

 

Arrianou 31, pangrati, Athene

Yiantes
Restaurant Yiantes ligt in de steeds hipper wordende wijk Exarcheia. Hoewel de meeste reisgidsen je aanraden ver uit de buurt van deze wijk te blijven, kom ik er zelf graag. Waarom? Het is er vol met leuke bars en gezellige restaurants. Zo ook deze: Yiantes heeft een binnenplaats en een bar en serveert heerlijke gerechten als octopus in honingsaus en een pasta van mini paling. Zonder meer het proberen waard als je van aparte gerechten houdt! En waar je hier door de exclusieve menukaart een hoge rekening verwacht, valt ook dat reuze mee: voor 50 euro eet je met z’n tweeën heel uitgebreid.

Valetsiou 44, Exarcheia, Athene

Eten op Griekse tijden

Als je uit eten gaat in Athene, denk er dan aan dat de Grieken niet op Nederlandse tijden eten. De lunch is rond twee uur ’s middags en ’s avonds eten de Grieken meestal na negen uur. Je kunt in Athene makkelijk om elf uur ’s avonds nog besluiten een hapje te gaan eten. Kom daar in Amsterdam maar eens om.

Eet smakelijk! καλή όρεξη!