· 

Hoe Johan Cruijff mij hielp in Barcelona

Johan Cruijff is overleden. Hij was een van mijn grote idolen. Als Nederlander in Barcelona is Cruijff een belangrijke steun voor me geweest. Sterker nog: hij heeft me zelfs aan mijn officiële gidsdiploma geholpen…. 

24 maart 2016 gaat de geschiedenis in als een zwarte dag voor het voetbal. De dood van Johan Cruijff gaat de hele wereld over. Wederom wordt duidelijk hoe enorm de indruk was die de Amsterdammer heeft gemaakt gedurende zijn loopbaan. Als voetballer, en als mens.

Hoewel ik heb hem nooit live heb zien voetballen (daar ben ik te jong voor) en ook nog niet volgde toen hij trainer was van FC Barcelona (1988-1996), is Cruijff toch één van mijn grote idolen geworden. Als Ajacied, als Barcelona-supporter, als Nederlander in Barcelona, maar vooral ook: als gids! Hoe dat komt? Ik vertel het u graag, ook tijdens mijn tours.

Cruijff: De Verlosser

Natuurlijk was Johan Cruijff een grootheid in Nederland, maar hier in Barcelona was zijn status wellicht nog groter. Zijn komst naar FC Barcelona zorgde namelijk voor een ommekeer in het Spaanse voetbal. Zo wist de Catalaanse club met Cruijff als spelmaker na vele jaren eindelijk weer eens van Real Madrid te winnen. En hoe: in het Bernabeu werd het 0-5!

Deze vernedering ging gepaard met een belangrijke verandering in Catalonië op politiek gebied, de dood van Franco en het eind van een dictatuur. De 0-5 luidde een verandering in in het leven van de Catalanen. En zo kreeg Cruijff zijn Catalaanse bijnaam: de Verlosser.

Niet alleen op de Catalanen had Johan Cruijff een positieve invloed; ook op de Nederlanders die sinds deze 0-5 in Barcelona kwamen wonen. Ik ben er daar één van, en ook ik heb kunnen profiteren van Cruijffs positieve invloed.

Cruijffiaans

Het is geen geheim dat Cruijf niet bepaald een talenwonder was. Toch kreeg hij het voor elkaar om met zijn legendarische taalgebruik niet alleen het Nederlandse woordenboek te verrijken, maar ook het Spaanse. Un momento dado (“op een gegeven moment”) is daarvan een mooi voorbeeld. Het Catalaans sprak hij ook, maar dat gebruikte hij liever niet richting de pers.

Doordat ik zelf ook geen talenwonder ben, is mijn Spaans hier in Barcelona vaak vergeleken met het Spaans van Cruijff. Het maakte al snel niet uit hoe of wat ik deed: ik was een Nederlander, net als Johan Cruijff, dus het zat wel goed. Die verwelkoming was meer dan normaal. Waar ik ook met mijn gebrekkige Spaans probeerde uit mijn woorden te maken, kreeg ik snel een warme lach en een…. Eres Holandes verdad toebedeeld: ´Jij bent zeker Nederlands…´Ook al kun je met een warme lach niet altijd veel, het geeft je wel vertrouwen en je voelt je snel op je gemak. Het is het gevoel dat uiteindelijk alles makkelijker maakt in een nieuwe woonomgeving.

Cruijff voor de gidsenjury

Tegenwoordig ben ik, vandaag zelfs precies drie jaar, officiële gids voor Barcelona en de gehele regio Catalonië. Bij het behalen van deze titel speelde Cruijff wederom een belangrijke rol. Een groot gedeelte van mijn Orale examen heb ik namelijk gericht aan Cruijff. Helemaal volgens de spelregels was dit niet, aangezien je bij het orale examen twintig minuten over een van ongeveer 40 thema´s moet kunnen praten tegenover een tweekoppige jury uit de toeristenwereld. Een gedeelte daarvan mocht in het Spaans, vanwaar je vlekkeloos over moest kunnen gaan in het Catalaans. Mijn Spaans was inmiddels vloeiend, maar mijn Catalaans liet nog wat te wenden over. Daarom bedacht ik uiteindelijk een mooi intro over Johan Cruijff in het Catalaans en leerde deze uit mijn hoofd. Om vervolgens over te kunnen gaan in het Spaans….

Mijn Intro over Johan Cruijff

Johan Cruijff was een groot voorbeeld voor me. Niet alleen vanwege zijn voetballend inzicht, maar ook vanwege het feit dat hij Catalonië vertegenwoordigt. Ik wil graag hetzelfde doen, maar dan op mijn eigen manier en wie weet beter dan dat hij dat deed. Het is duidelijk dat ik niet zo goed kan voetballen als hij, maar ik heb wel iets anders met Johan gemeen; ook ik ben verliefd op dit Catalonië en dat wil ik graag laten zien als gids!

Catalaanse versie

Johan Cruyff va ser un gran exemple per mi. No només  per la seva visió futbolística sino també com a representant de Catalunya. Vull fer el mateix que ell però a la meva manera, si no millor. És clar que no sé jugar tan bé al futbol com ell, ni de prop, però sé que tinc una cosa en comú amb el Johan i és que jo també estic enamorat de Catalunya! I ho vull demostrar!

Na dit intro was het niet echt belangrijk meer wat ik vertelde over mijn eigenlijke thema: ´feestdagen´. Ik had de jury in mijn zak. Zo heeft Johan Cruijff wederom een belangrijke rol gespeeld in mijn leven, ook al had ik hem tot op dat moment nog niet ontmoet.

Dat moment kwam vorig jaar, toen ik mijn ouders ging ophalen van het vliegveld van Barcelona. Wachtend op mijn ouders kwam uiteindelijk de kans om mijn grote idool de hand te schudden en om een vluchtige foto met hem te maken. Graag had ik hem nog bedankt voor alle steun die ik aan hem had gehad, maar hij had helaas geen tijd voor een praatje.

Bij deze dus alsnog, in deze vorm…

Dank je wel Johan! Ik hoop dat je nog vele Nederlanders dezelfde steun kan geven zoals je die mij hebt gegeven en dat er nog vele generaties volgen die over jouw kunsten op en om het veld zullen vertellen.

- Robb Reurings,

Een Nederlandse gids in Barcelona.

RTL Nieuws  vroeg mij, samen met enkele andere Nederlanders in Barcelona, naar een reactie op de dood van Cruijff. Lees dat artikel hier.