· 

Bijzondere paastradities in Praag

Naast de bekende universele paasgebruiken kent Tsjechië tijdens Pasen een wel heel specifieke traditie. Op Tweede Paasdag, dit jaar op 28 maart, vindt er een ritueel plaats dat velen doet verbazen…

Hoewel Tsjechië behoort tot de groep landen met de minste aantal katholieken van Europa (slechts 15% van de bevolking), wordt Pasen hier groot gevierd.

Net als in Nederland staan eieren en bloembollen in het teken van wedergeboorte en de komst van de lente. Pasen valt dit jaar zeer vroeg, kort na de komst van de astronomische lente die 20 maart om 05:00 ´s morgens is begonnen. Elk jaar waar een moment om naar uit te kijken: na een lange, grauwe winter wordt het eindelijk weer lekker warm en zonnig!
Naast de bekende paasgebruiken kent Tsjechië echter nog iets specifieks. Op de Tweede Paasdag, dit jaar op 28 maart, vindt er een ritueel plaats dat velen doet verbazen.

Volgens de oude tradities dient iedere man, van jong tot oud, een stok te vlechten van verse wilgentakken. Het is de bedoeling dat die de wilgentakken zelf vindt, plukt en in elkaar vlecht. Het is een gebruik dat in onze consumptiemaatschappij helaas langzaam aan het uitsterven is: de paasklokken worden steeds vaker gekocht. In die tijd dat de man de stokken plukt en vlecht, schilderen vrouwen de eieren.

Konttikken

Tweede Paasdag is de dag waarop oude tradities weer tot leven komen. De mannen gaan op pad naar familie en kennissen en in kleine dorpen zelfs naar compleet vreemden. Veelal zien we vaders samen met hun zoon. Nadat ze hebben aangebeld, beginnen ze met het opzeggen van een paasgedicht. Tijdens dit gedicht mag de man de vrouw op haar kont tikken met zijn paasstok. En mag daarbij net zo lang doorgaan totdat het gedicht afgelopen is.

De traditie leert dat de sappen in het verse wilgenhout de vrouw voorzien van frisheid en vruchtbaarheid voor het komende jaar. Als een bedankje voor deze service krijgt de man een borrel en de zoon een beschilderd ei. De vrouw voorziet de stokken van een lintje.

Maar de situatie verandert compleet als de man te lui is om vroeg op te staan en niet vroeg in de ochtend komt. Dan mag de vrouw een hele emmer water over zijn hoofd heen gooien.

Wilt u traditioneel Pasen beleven in Tsjechië, of nog veel meer tradities leren kennen? Laat het me weten. Ik leid u graag rond!

- Ales Komarek