· 

Londen: Ook voor kinderen

Samen met haar kleine meid Charlie verkent onze Wereldstadgids Ans, tijdens het voorbereidende werk voor haar rondleidingen door Londen, week in week uit de stad. Zo kent ze, naast vele bijzondere verhalen, ook veel speeltuintjes en kindvriendelijke eettentjes in centraal Londen. Graag deelt ze haar tips met u.

Omdat deeltijdwerken nog niet zo ingeburgerd is in Londen besloot ik, toen het werk van mijn man ook mij naar Londen bracht, voor mezelf te beginnen als stadsgids. Samen met mijn kleine meid Charlie (een naam die in Engeland geregeld voor verwarring zorgt) heb ik sindsdien de stad verkend. Zo ken ik, naast alle feitjes en verhalen ook veel speeltuintjes en kindvriendelijke eettentjes in centraal Londen. Graag deel ik mijn tips met jullie.

Science Museum

We beginnen met een paar musea. Niet alleen toeristen vinden namelijk de weg naar de vele musea in Londen, ook bij vaders, moeders en Nannies zijn ze in trek. In South Kensington liggen drie fantastische musea voor kinderen – en alledrie zijn ze gratis. Favoriet van mijn dochter is het Science Museum. Ze is nog geen drie, maar we komen hier geregeld.

 

Het Science Museum is een aanrader voor iedere leeftijdsgroep. Voor de kleinsten is er in de kelder een ruimte waar je met reuzeblokken en water kunt spelen, en allerlei bijzondere dingen kunt ´ontdekken´ die geluid maken – gele regenlaarsjes bijvoorbeeld. Voor oudere kinderen is het IMAX 3D theater leuk en zijn er workshops en shows.  En wie vooral proefjes wil doen en ijsjes wil eten, is in zijn nopjes op de derde verdieping.

Natural History Museum

Tegenover het Science Museum ligt het V&A (Victoria and Albert Museum) met een grote Kunst- en Designcollectie. Een must als je van mode houdt: je kunt hier prachtige jurken bekijken en zien hoe de mode de afgelopen 300 jaar veranderd is. Ook het prachtige museumcafé en de binnentuin (waar je in de zomer heerlijk kunt zitten) zijn aanraders. De kinderen mogen in de fontein pootjebaden.

Het bekendste museum in South Kensington is het Natural History Museum waar je dino’s kunt zien, aardbevingen kunt beleven of een reis door het midden van de aarde kunt maken. Tip: probeer niet te vroeg te gaan. Er staat om 10 uur altijd een rij, maar wanneer je net voor lunchtijd komt (of later in de middag), kun je meestal zo doorlopen.

Nog even stoom afblazen? Hyde Park en de Keninsington Gardens liggen op vijf minuten afstand. In deze parken liggen diverse speeltuintjes en de Diana Memorial Fontain waar je heerlijk af kunt koelen in de zomer.

Coffee please?

Veel koffietentjes en lunchrooms serveren voor kinderen een babyccino: een klein kopje opgeklopte melk of chocomel met poederchocolade. Voor mijn dochter is geen dagje musea compleet zonder de woorden `I want my coffee, please`. Dan mag ze meedoen met de volwassenen.

Mocht je het leuk vinden om met jouw gezin ook Londen te ontdekken, laat het mij weten!